Výborná hrachová kaše od babičky

Výborná hrachová kaše od babičky
  • Čas přípravy
    20 minut
  • Doba vaření
    40 minut
  • Porce
    4
  • Ready In
    60 minut

Určitě ji znáte ze školní jídelny. Hrachová kaše je nutričně bohatá a snadná na přípravu. Záleží jen na vás zda si ji dáte s uzeným masem, volským okem nebo s vaší oblíbenou uzeninou.

Výborná hrachová kaše od babičky je recept, který nám připravovala babička nejčastěji s opečeným špekáčkem, smaženou cibulí a volským okem. Hrachová kaše je velice doporučovaná pro vysoký obsah vlákniny a bílkovin.

Jak dlouho se vaří hrachová kaše?

U hrachové kaše je důležité, který hrách použijete. V obchodech standardně seženete půlený hrách a zelený hrách vcelku. Obecně doporučujeme na hrachovou kaši používat půlený hrách, který se nemusí předem namáčet a je zbaven slupky, která způsobuje nadýmavost. Nepůlený zelený hrách namáčejte dva dny předem ve vodě, kterou vyměňujte. Samotné vaření půleného hrachu trvá zhruba 45 minut.

Suroviny na hrachovou kaši od babičky

  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 300 g žlutého půleného hrachu
  • bobkový list
  • nové koření
  • voda
  • sůl & pepř
  • 100 ml tučné smetany
  • 2 lžičky sušené majoránky

TIP: Cibulku nemusíte restovat na oleji, pokud použijete pravé máslo nebo máslové ghí, tak recept o trochu povznesete.

Výborná hrachová kaše od babičky postup přípravy

  1. Půlený hrách si dvakrát propláchněte ve studené vodě a dejte na stranu.
  2. Na oleji si zpěňte najemno nakrájenou cibuli, přidejte prolisovaný česnek a nechte ho rozvonět.
  3. Přidejte hrách, bobkový list a nové koření. Chvilku vše orestujte a poté zalijte horkou vodou tak, aby byl hrách ponořený. Osolte, opepřete a vařte hrách do změknutí.
  4. Vyndejte bobkový list a nové koření a směs rozmixujte. Přidejte 2 lžičky sušené majoránky a na zjemnění vmíchejte 100 ml smetany.
  5. Nakonec ještě dochuťte solí s pepřem.
  6. Podávejte se smaženou cibulkou, máslem, volským okem nebo uzeninou.

TIP: Na závěr můžete vmíchat 1-2 lžíce umeocta, který jídlu nasadí korunku. Tento

Chutnala vám výborná hrachová kaše od babičky? Vyzkoušejte také:

 

    Mohlo by se vám líbit

    Hodnocení receptu

    Průměrné hodnocení:
    • 5 / 5
    Celkem ohodnotilo:( 1 )
    • JaroslavColeslaw

      Ta vypadá skvěle úplně se mi sbíhají sliny!

    • Jitka

      Tak jsem ochutnala tento recept ,,katův šleh” výborný znám jen z lesa a tento je nejchytřejší. Děkuji za recept. A všem doporučuji

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..